• CZYM JEST GALERIA TOOLIX?

    Galeria Toolix to narzędzie  służące do przechowywania zdjęć, wyposażone w funkcje społecznościowe. Umożliwia udostępnianie oraz komentowanie wybranych fotografii lub całych albumów. Komunikację ułatwia system powiadomień.


    ZAKŁADANIE KONTA

    Reklama

    Chcę założyć konto Masz konto w Kalendarzach Toolix? Zaloguj się, przejdź do Galerii i zacznij korzystać z serwisu. To wszystko.

    Jeżeli masz konto na Facebooku, kliknij w jego ikonę na stronie głównej Galerii i zaloguj się Facebookiem. Potem wybierz nick, z którego będziesz korzystać w Tooliksie - i gotowe! Podobnie zalogujesz się przez Google lub Konto Interia.

    Żeby  założyć konto bezpośrednio w Galerii: wejdź na stronę https://www.toolix.pl/galeria  , naciśnij przycisk "Załóż nowe" i wypełnij krótki formularz. Na podany przez ciebie e-mail zostanie przesłany link aktywacyjny - kliknij go.

    Gotowe. Twoje konto zostało założone, możesz teraz bez ograniczeń korzystać z Galerii (https://www.toolix.pl/galeria) i Kalendarzy (https://www.toolix.pl/kalendarz).

    Czy mogę się logować do Galerii kontem Facebook/Google/Konto Interia?  Tak. W sekcji "Zaloguj się przez", wybierz ikonę serwisu, za pomocą którego chcesz się zalogować

    Założyłem konto przez Facebook/Google/Konto Interia i nie mogę się zalogować. Dlaczego?  Jeżeli zakładałeś konto lub wcześniej logowałeś się do serwisu przy użyciu konta Facebook, Google lub Interia, zaloguj się w ten sam sposób. Kliknij ikonę odpowiedniego serwisu i wpisz dane logowania.

    Nie doszedł do mnie link aktywacyjny i nie mogę aktywować konta. Co robić?  Wygeneruj ponownie link aktywacyjny. Możesz to zrobić na stronie: https://www.toolix.pl/nowe-konto/wygeneruj-nowy-link . Link zostanie przesłany na wskazany adres e-mail.


    KORZYSTANIE Z GALERII

    Jakie widoki mam do dyspozycji?

    W Galerii możesz korzystać z dwóch głównych widoków:

    Zdjęcie

    toolix /INTERIA

     Albumy - prezentuje twoje i udostępnione Ci albumy w trybie zwykłym albo

    Zdjęcie

    toolix /INTERIA

     listę albumów z podglądem zdjęć.

    Preferowany tryb ustawisz w lewym górnym rogu.

    Tryb zwykły wyświetla liczbę albumów, zdjęć, ilość zajętej quoty (ile zajmują Twoje zdjecia). Umożliwia wybór sortowania albumów. Kolorowe ikony i opisy informują o statusie i autorze albumu.

    Zdjęcie

    toolix /INTERIA

    Zdjęcie

    tooolix /INTERIA

    Zdjęcie

    toolix /INTERIA

    Lista z podglądem zdjęć wyświetla w kolumnie wszystkie albumy, a po

    prawej podgląd zdjęć w widokach: kafelkowym, boksowym, listy

    Współpraca - to filtr prezentujący zdjęcia i albumy które udostępniono innym użytkownikom albo Tobie.

    Chcę dodać zdjęcia, utworzyć album Obok logo Galerii kliknij "Nowy album", i nadaj mu nazwę.

    Kliknij "Dodaj zdjęcia", wybierz z dysku fotografie i umieść w wybranym albumie.

    Twoja galeria pomieści 1 GB zdjęć.


    PRZEGLĄDANIE ZDJĘĆ

    Po kliknięciu w miniaturę zdjęcia otwiera się pokaz slajdów. Przewijaj zdjęcia ręcznie, lub ustaw automatyczny pokaz określając czas wyświetlania każdej fotografii.

     Zdjęciom możesz opisywać, komentować, obracać, sortować, kopiować, przenosić do wybranych albumów, pobierać na dysk i usuwać.

    Wszystkie opcje są dostępne dla właściciela zdjęcia lub albumu. Jeśli brakuje Ci jakiejś opcji, skopiuj udostępnione zasoby do swojej galerii.


    Chcesz pokazać wybrane  zdjęcie lub album? Zaznacz jego prawy dolny róg, kliknij  "Wyślij link" i potwierdź wysyłając e-mail, publikując na Facebooku lub generując link.

    Ustaw własne tło lub zabezpiecz link do albumu hasłem.

    Jak wygląda strona ze zdjęciem lub albumem? Zaznacz obiekt i kliknij przycisk "Wyślij link". W prawym górnym rogu wyślesz link do kolejnych osób, udostępnisz go na Facebooku albo usuniesz.

    Usunięcie zdjęcia lub albumu jest jednoznaczne z usunięciem linku.

    Dostałem e-mail z linkiem Kliknij link w mailu i zobacz zdjęcia. Jeżeli link nie działa, prawdopodobnie autor go usunął.


    WSPÓŁDZIELENIE

    Pojedyncze zdjęcia lub albumy możesz udostępniać konkretnym osobom, posiadającym konto w Galerii Toolix. Po zaakceptowaniu zaproszenia w ich galerii zobaczą Twój album albo zdjęcia w albumie "Udostępnione zdjęcia".

    Zaznacz zdjęcie lub album w prawym dolnym rogu, kliknij "Współdziel", wpisz adresy e-mail i potwierdź udostępnienie. System powiadomień poinformuje Cię kto i które zdjęcia dodał do albumu. Do współdzielonych albumów każdy zaproszony może dodawać zdjęcia, ale tylko właścicielowi przysługują wszystkie opcje. Zdjęcie dodawane do współdzielonego albumu zabierają quotę właściciela albumu.

    Udostępnione zasoby możesz w dowolnym momencie wycofać klikając "Współdziel" i krzyżyk obok adresu e-mail znajomego. Usunięcie albumu lub zdjęcia jest jednoznaczne z cofnięciem udostępnienia.

    Dostałem e-mail z informacją o udostępnieniu mi zdjęcia lub albumu Kliknij w podany w mailu link, zaloguj się lub zarejestruj (punkt 2.) do Galerii i w prawym górnym rogu zaakceptuj zaproszenie w systemie powiadomień. Udostępnione zasoby zobaczysz w swojej galerii.


    CHCĘ USUNĄĆ KONTO

    Możesz usunąć swoje Konto TOOLIX, stracisz wtedy nieodwracalnie wszystkie dodane przez ciebie zdjęcia i albumy.

    Usuń konto


    BEZPIECZEŃSTWO DANYCH

    Galeria Toolix to aplikacja webowa dostępna na każdym komputerze z dostępem do internetu przez przeglądarkę WWW. Przechowuje zdjęcia w chmurze, dzięki czemu zapewnia pełne bezpieczeństwo danym użytkownika, niezależnie od awarii lub utraty urządzenia.

    Artykuł pochodzi z kategorii: pomoc

    INTERIA